VAS NEMŠKI ROVT

VAS NEMŠKI ROVT

Nekaj malega o vasi

Hiša Resje se nahaja v majhni vasici s približno 100 prebivalci, na nadmorski višini 668 metrov, daleč stran od vrveža sodobnega turizma. Tu lahko začutite utrip vaškega življenja in vonj svežega gorskega zraka. V vasi je ekološka kmetija, kjer vam lahko postrežejo z odlično skuto ter bohinjsko specialiteto – sirom mohantom. Osrednji del vasi tvori cerkev sv. Ahaca, ki je bila posvečena ravno leta 1492, ko je Krištof Kolumb odkril Ameriko.

Sprehodite se skozi našo vas in na koncu vas čaka izjemen razgled proti Bohinjski kotlini, obkroženi z vencem bohinjskih gora. Nepozabno. Pridruite se nam. 

Bi radi izvedeli še več?

V vasi se je v Ahčičovi hiši rodil čebelar Jan Strgar, ki je sicer živel in deloval na Bitnjah (možen ogled zunanjosti, kjer je pritrjena spominska plošča). Tradicijo čebelarjenja sedaj nadaljujejo na domačijah pr’ Nacku in pr’ Kramarju. Ne spreglejte stare Kobalove kmečke hiše, kjer so na fasadi ohranjene barošne freske z letnico 1777. Okoli oken je okvir iz naravnega kamna, ki je uporabljen tudi na v loku narejenem vhodu z letnico 1887 v sredini.

 Na Nemškem Rovtu lahko ob ustreznih pogojih celo veslate, pozimi pa celo drsate. Občasno hudourniško jezero nastane ob velikem deževju nedaleč od vasi ob cesti, ki pelje na Jelovico. V kotanji se nabere toliko vode, da nastane majhno jezero (600 m dolgo, 200 m široko in globoko do 10 m), ki pa nato povsem presahne, saj nima nobenih dotokov.

Mimo Nemškega rovta pelje cesta do smučišča Soriška planina, ali dalje čez prelaz v dolino Bače do Podbrda. Ta pot je zaradi izjemne narave in lepih ovinkov zanimiva tudi za kolesarske in motoristične ture.